Exposició sobre “Garbancito de la Mancha”, primer llargmetratge d’animació europeu en color

garbancito.jpg

garbancito

El Museu del Cinema de Girona presenta, fins al 24 de gener, una exposició sobre “Garbancito de la Mancha”, el primer llargmetratge d’animació en color fet a Europa, que fou creat, produït i estrenat a Barcelona el 1945, obra del dibuixant , animador i realitzador valencià Arturo Moreno. L’exposició aplega programes de mà, fotografies dels dibuixants, acetats per a l’animació. esbossos a llapis i dibuixos a tinta i diverses peces singulars relacionats amb aquesta creació.

Garbancito de la Mancha, que va nèixer primer com a un conte il.lustrat, va fer que a Arturo Moreno l’anomenéssin “el Walt Disney español”, va ser un èxit que va proporcionar uns guanys d’entre dos i tres milions de pessetes, una veritable fortuna a l’època, i fons i tot va originar un inici de merchandising en forma d’àlbum de cromos de la pel.lícula. El film es va estrenar el 23 de novembre de 1945 al cinema Fèmina de Barcelona, una de les sales més importants de la ciutat, situada al passeig de Gràcia.

Garbancito de la Mancha explicava la història d‘un nen orfe que allibera dos dels seus amics, raptats per un gegant, gràcies als poders que li atorga una fada i una espasa màgica.

La creació de Moreno i producció de Balet i Blai va ser el primer pas d’un intent de crear una potent indústria d’animació audiovisual catalana. El segon pas va ser “El mago de los sueños”, un llargmetratge animat i creat per Francesc Macián a Barcelona, que volia traslladar al nostre país l’èxit de Fantasia de Walt Disney, amb una història basada en diverses cançons. En el film apareixia La familia Telerín, famosa arreu d’Espanya pel clip animat en que es cantava “Vamos a la cama” per cridar als infants telespectadors a anar-se’n al llit.

Museu del Cinema de Girona: exposició Garbancito de la Mancha

Dossier amb la informació de la mostra (PDF).

scroll to top