Comunicación y Red

Entrevista a Tribuna Maresme: “Tot el que sabem i considerem sobre telefonia mòbil ara com ara és provisional”

entrevista tribuna maresme

La revista maresmenca Tribuna Maresme ha tingut l’amabilitat d’entrevistar-me per parlar del meu darrer llibre, “¡Hazlo con tu smartphone!”. S’ha publicat en les edicions online i impresa del setmanari i va ser realitzada per Albert Calls.

ALBERT CALLS

Gabriel Jaraba (Barcelona, 1950) és periodista, amb 50 anys de professió a la premsa escrita, ràdio i televisió. Ha estat fundador d’El Periódico i directiu a TV3. Professor de
periodisme i comunicació a la UAB, és també investigador sobre xarxes socials, Internet i periodisme. És autor de “Periodismo en Internet”, “Youtuber”, “Twitter para
periodistas” y “¡Hazlo con tu smartphone!”. Parlem amb ell d’aquest darrer llibre, publicat per l’editorial maresmenca Redbook Ediciones

Què hi trobarà el lector en el seu llibre que li faciliti el maneig i coneixement del smartphone?

D’entrada, un manual molt didàctic i clar que pot entendre qualsevol persona, tant molt joves com gent gran. S’explica com treure partit del telèfon mòbil sense cap complicació tecnològica i es donen recursos per a fer-ho. Hi ha tota mena d’exemples aplicables i també estratègies per a avançar en convertir el mòbil en un ajut realment útil.

El mòbil facilita la nostra vida diària, però ens la pot complicar també?

I tant que sí, però això igual que qualsevol altre dispositiu tecnològic. Mireu què passa amb el cotxe, com complica la vida buscar aparcament, i com la pot complicar si et pegues una castanya. Els problemes amb el mòbil estan derivats d’un ús inadequat, de l’oblit de normes elementals de seguretat i educació, de l’excés en l’ús i de la utilització en circumstàncies inadequades.

Cal saber fer-ne un ús adequat del smartphone?

A hores d’ara, qualsevol element comunicacional, i no sols el mòbil, ha de saber ser utilitzat adequadament i amb sentit crític. La UNESCO, organització de Nacions Unides dedicada a la cultura i l’educació, té entre els seus objectius principals l’alfabetització mediàtica i digital: cal que el més gran nombre de gent s’adoni que sense un ús conscient i crític dels mitjans de comunicació i de les eines comunicatives la nostra qualitat de vida ciutadana se’n ressent.

Cal que pensem en la seguretat com a prioritat en l’ús del mòbil?

Sí, sempre. De la mateixa manera que ho hem de fer en l’ús de l’automòbil, la bicicleta, el microones o la dutxa. Al llibre hi incloc alguns apartats dedicats especialment a pares i adolescents, en els quals indico algunes normes bàsiques, sobretot relatives a la privacitat, la protecció de dades i imatges i la protecció dels menors. Hi ha la seguretat física: utilitzar el mòbil de manera que no posi en perill la nostra persona ni la dels altres en un lloc concret, i la seguretat de les qüestions relacionades amb nosaltres: imatge de menors, del domicili o indrets privats, interrelacions desaconsellables. I sobretot, no fer un ús excessiu de l’aparell.

Quines són les noves fronteres del smartphone, el que ens acosta el futur més immediat?

Aquelles relacionades amb l’internet de les coses, la realitat augmentada, la realitat virtual en tres dimensions, la connexió a àmplies xarxes de serveis, la banca virtual, noves formes d’assegurances també virtuals, noves formes d’educació a distància, aplicacions de geolocalizació molt diverses sincronitzades amb altres fonts de gestió de dades, entre molts altres aspectes. Perquè en cinc anys a tot estirar, la tecnologia dels smartphones i les seves aplicacions haurà canviat notablement i estarem davant possibilitats que ara només podem imaginar. Tot el que sabem i considerem sobre telefonia mòbil ara com ara és del tot provisional.

Publicació original en línia

ESTRUCTURA DE LA PLATAFORMA DIGITAL DE GABRIEL JARABA

Para que os orientéis bien con todos los elementos de mi plataforma digital.
GABRIEL JARABA ONLINE. Esta web recoge en general todos los asuntos que me interesan así como mis principales textos y materiales, libros, tesis doctoral, etc. Es asimismo puerta de entrada a mis blogs y redes.
GABRIEL JARABA BLOG. Blog personal con mis actividades e ideas.
PLANETWORK. Antena y plataforma de comunicación, ideas, filosofía y futuro, desde la que se lanzan actividades e ideas fuerza (en preparación, pronto llegará).
TWITTER Y FACEBOOK. Mis redes sociales se actualizan constantemente y a través de ellas informo e intervengo.
MASONERÍA CÍVICA. Blog con contenidos de actualidad y reflexión masónica, abierto a todas las tendencias de esta tradición pero centrado en el Rito Escocés Antiguo y Aceptado.
GABRIEL JARABA EBOOKS. Novedad en preparación: colección de libros digitales editada por mí en la que aparecerán libros míos y de otros autores.
PUBLICACIONES. Veréis, además, publicaciones mías en Catalunya Plural, Aika, Gabinete de Comunicación y Educación de la UAB.

AGENDA DE ACTIVIDADES

TESIS DOCTORAL. Mi tesis doctoral ya está inscrita en el registro oficial Teseo, del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte. Figura también en el índice TDX, Tesis Doctorals en Xarxa y en la Biblioteca de Comunicación de la UAB.
"LAS REDES SOCIALES DE INTERNET EN EL CONTEXTO DE LA WEB 2.O"Artículo enviado a una revista científica de referencia.
DIARIO CATALUNYA PLURAL. FUNDACIÓ PERIODISME PLURAL. Artículos de análisis de la información y los medios.
FUNIVERSITY, CAMPUS INTERNACIONAL. Preparando unos talleres prácticos para impartir en Funiversity el próximo julio, en una apasionante experiencia de campus internacional en clave de universidad divertida.
DEPARTAMENTO DE PERIODISMO Y CIENCIAS DE LA COMUNICACIÓN DE LA UAB. Integración en el equipo del Departamento. GABRIEL JARABA EBOOKS. Preparación de una colección propia de libros digitales, inaugurada por un volumen antológico de este autor.
MILID GLOBAL UNDERSTANDING. Lanzamiento de un programa global de entendimiento mediante la comunicación a nivel internacional.
CÁTEDRA DE LA UNESCO MIL FOR QUALITY JOURNALISM. Lanzamiento de esta nueva cátedra en la Doctoral Summer School de la UAB.
"HERRAMIENTAS DIGITALES PARA COMUNICADORES". . Próxima aparición de un libro ´que incluye un artículo mío.
IDEALAB. Lista de ideas posibles a trabajar en el laboratorio de ideas de Comunicación de la UAB.

SUSCRÍBETE A LAS ACTUALIZACIONES PER CORREO ELECTRÓNICO

Sólo hace falta que envçies tu dirección de correo electrónico al enlace siguiente (vuestros datos serán custodiados).
Suscríbete a Gabriel Jaraba Online por correo electrónico