Notícies

El papa nomena una catalana per a la comissió sobre el diaconat de la dona

Nuria Calduch

El Vaticà ha creat una Comissió d’Estudi sobre el Diaconat de la Dona, tal i com va comprometre’s el papa Francesc el passat mes de maig. La Comissió està formada per 13 membres i, entre ells, hi ha la catalana Núria Calduch-Benages, doctora en Sagrada Escriptura i religiosa Missionera de la Sagrada Família de Natzaret. La comissió és paritària, formada per sis dones i sis dones. És la primera vegada que una comissió oficial vaticana escollida pel papa contempla aquest equilibri de gènere.

Aquesta comissió d’estudi està presidida pel bisbe mallorquí i jesuïta Lluís Ladaria Ferrer, secretari de la Congregació per a la Doctrina de la Fe. Els membres de la comissió provenen principalment de l’àmbit acadèmic romà i hi ha tres laiques, tres religioses, quatre religiosos i dos clergues, i el bisbe Ladaria que la presideix. Tots són europeus excepte una professora de Nova York. A la comissió també hi ha el jesuïta espanyol Santiago Madrigal de Comillas.

La comissió sobre el diaconat de la dona inclou les posicions més avançades en la voluntat de donar més protagonisme a les dones dins de l’Església.

El passat 12 de maig el papa s’hi va comprometre en una trobada amb l’Assemblea Plenària de Superiores Generals que se celebrava a Roma. Contestant la pregunta d’una religiosa, Francesc va recordar que ja hi havia hagut dones diaques en l’Església dels primers temps però que ara caldria veure “una cosa que no està clara” com quin era el paper d’aquestes dones i si “estaven ordenades o no”. Aquest serà el treball de la nova Comissió d’Estudi. Una decisió personal del papa presa “després d’una intensa pregària i una reflexió madura”.

Núria Calduch és la teòloga catalana més rellevant a Roma i una de les poques dones que han guanyat una càtedra a la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma. Experta en Bíblia, el 2014 Francesc ja la va nomenar membre de la Pontifícia Comissió Bíblica, que fins llavors no tenia cap dona, i el 2008 va participar com a experta en el Sínode sobre la Paraula de Déu.

Via: Catalunya Religió.

Lee sobre mis reflexiones y actividades cotidianas en GABRIEL JARABA BLOG

En este sitio web, GABRIEL JARABA ONLINE, figuran mis textos y documentos y noticias y recursos sobre los asuntos que me interesan. Mis reflexiones y actividades cotidianas se publican en GABRIEL JARABA BLOG, de manera más ligera y a modo de intervención.
Ir a Gabriel Jaraba Blog›
Te recomiendo que visites mi blog o leas las últimas publicaciones en el módulo de abajo.

SUSCRÍBETE A LAS ACTUALIZACIONES PER CORREO ELECTRÓNICO

Sólo hace falta que envçies tu dirección de correo electrónico al enlace siguiente (vuestros datos serán custodiados).
Suscríbete a Gabriel Jaraba Online por correo electrónico